Menu

Terras aanleggen

Een terras aanleggen zorgt er vaak voor dat het een verlengde wordt van de woonkamer, keuken of andere aangrenzende ruimte. Het is mooi om een zithoekje te maken of om een plek te maken om je fiets of motor te parkeren. Het is ook mooi om te zien.

Wat zijn de aandachtspunten?

Als je een terras gaat aanleggen dan is het belangrijk om oneffenheden, zoals hobbels en kuilen weg te werken. Een terras moet mooi vlak zijn. Het moet echter niet waterpas zijn, omdat dan het water niet kan weglopen. Het terras mag licht aflopen om zo het water af te voeren. Het is niet mooi als er water blijft staan op een terras. Het wordt ook wel een verloop genoemd (het schuine aflopen).

Hoe groot moet het verloop zijn?

Als er een regenbui komt dan moet het water gemakkelijk van het terras aflopen. Een verloop van 2 centimeters per meter is vaak meer dan genoeg. Het regenwater kan dan mooi weglopen naar het putje, de tuin of naar een straat.

De lijnen uitzetten van het terras

Het is goed om te starten met het uitzetten van de omtrek van het terras met piketpaaltjes en een koordje. De paaltjes kun je in de grond slaan en dan kun je het touw eromheen plaatsen. Tik de paaltjes 30 centimeter diep weg. Als het terras aansluit op een tuindeur of schuifdeur dan is het belangrijk dat de deur minimaal 3 centimeter onder de deurdorpel komt te liggen.

Het verloop van het terras bepalen

Om het verloop te bepalen is het belangrijk om een basispunt te bepalen. Vanaf hier kun je met een waterpas en een rechte punt het verloop bepalen richting een piketpaaltje. Kies het piketpaaltje wat het dichtste bij de woning zit. Hierna kun je een koordje plaatsen wat op de juiste hoogte zit. Breng hierna de kantplanken aan op de gemarkeerde hoogtes.

De terrastegels op een zandbedje

Als je tegels op een ondergrond van zand wilt leggen dan is het belangrijk om het zand op een laag van minimaal 10 centimeter zand te plaatsen. Je verdeelt het (gele) zand tot net iets boven de kantplanken. Het zandbed stabiliseer je met 2 millimeter cementpoeder. Hark het geheel mooi uit en stamp het daarna aan. Hierna kun je het mooi afvlakken met een lat.

De terrastegels plaatsen

Loop niet over het zandbed heen als je de tegels plaatst. Leg de terrastegels vlak en in een rechte lijn. De tegels moeten goed aansluiten en ze moeten ook in een keer op de juiste plek komen te liggen. De tweede lijn met tegels moet je goed laten aansluiten en ze moeten direct goed liggen. Zorg ervoor dat ze met een halve tegel verspringen om het juiste verband te kriigen. Het wordt ook wel een vast verband genoemd. Je kunt vooraf uitrekenen hoeveel halve tegels je nodig hebt voor het terras om zo min mogelijk verspilling te hebben. Je kunt de tegels het best doorslijpen met een haakse slijper met een diamantschijf. Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen met handschoenen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

De tegels opsluiten

De tegels moet je opsluiten met boordstenen als je klaar bent met het leggen van alle tegels. Nadat je de zijkanten hebt opgesloten kun je de tuingrond weer aandrukken en aanvullen.